Kamp: laag btw-tarief belangrijk voor de bouwsector

01-09-2014 18:16

De familie Brouwer gaat woensdag rustig door met de dagelijkse bezigheden, als de gehele achterzijde van hun woning in Bunnik open ligt. De achterpui van het huis wordt vervangen. Foto: ANP/ Koen Suyk

door 

Het lage btw-tarief op verbouwingen en renovaties dient naast een materieel ook een belangrijk psychologisch belang. Dat heeft minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) vandaag gezegd in Den Haag in reactie op het nieuws dat het lage tarief met nog eens zes maanden is verlengd.

“Het is belangrijk dat wij ook onze betrokkenheid daarbij laten blijken”, zei Kamp. “De perspectieven voor de bouw zijn voor de komende jaren beter, volgend jaar wordt een behoorlijke groei verwacht en ook voor de jaren daarna is de verwachting hetzelfde. Maar ze moeten wel deze moeilijke periode door.”

Het lage tarief wordt volgens ingewijden met zes maanden verlengd tot 1 juli 2015. De maatregel vloeit voort uit het begrotingsakkoord dat kabinet, coalitiepartijen VVD en PvdA en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP woensdag sloten. Of er nog meer steunmaatregelen volgen is vooralsnog niet duidelijk.

BANEN BLIJVEN BEHOUDEN DOOR HET LAGE BTW-TARIEF

Het btw-tarief op arbeidskosten bij renovatie, herstel en tuinonderhoud van woningen in de bestaande bouw werd vorig jaar maart tijdelijk verlaagd van 21 naar 6 procent. Branchevereniging Bouwend Nederland is erg blij met de verlenging. “Het is heel goed dat het kabinet de bouw dit zetje in de rug geeft, hierdoor blijven veel banen behouden”, reageert Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen in een verklaring. “Dat hebben we nadrukkelijk onder de aandacht gebracht bij de politiek, we hebben er met succes voor gevochten. In de afgelopen tijd zijn veel bedrijven overeind gebleven mede door het lage tarief.” (Novum)